Osvětim a Krakov

V úterý 7. listopadu ve 3.45 jsme se my, žáci 9. ročníků, sešli před naší školou, abychom navštívili Polsko. Po téměř pětihodinové cestě jsme se zastavili na naší 1. zastávce, Osvětim I. – Auschwitz I. Exkurzi do bývalého koncentračního tábora by měl absolvovat asi úplně každý. Teprve tam si totiž člověk uvědomí, že mnohdy řeší úplné malichernosti. Opravdové lidské utrpení se odehrávalo právě tady. Ze všech koutů, ze všech zdí na vás dýchá úzkost, bolest, nepředstavitelná hrůza. Po celou dobu panoval pochmurná atmosféra, obzvláště v místech s osobními věcmi obětí. Viděli jsme boty, nádobí, zavazadla, ale i vlasy. Během návštěvy jsme prošli všech 28 bloků včetně bloku táborového gestapa, ve kterém se nacházely mučící cely. Navštívili jsme i místo, kde byl popraven velitel táboru Rudolf Hess.

Po prohlídce jsme absolvovali kratší cestu do další části tábora, Osvětim – Březinka. Dostali jsme se na nástupiště, kde probíhala selekce. Zde byly k vidění běžné ubikace vězňů a umývárny. Na tomto místě, již částečně vybombardovaném a s příběhy nevinných lidí, působí děsivě i obyčejné vrány.

Abychom celý výlet nezakončili ve špatné náladě, vydali jsme se do královské města Krakov, které je druhé nejlidnatější město v Polsku, zapsané na seznamu UNESCO. Krakov je historická rezidence polských králů s hradem Wawel a katedrálou, sídlo starobylé univerzity a arcibiskupství. Krakov je město, jehož dějiny se často prolínají s naší historií. Měli jsme možnost vidět nádherný hrad, původní opevnění, radnici, středověkou tržnici. Dokonce místní třínohý a šestiruký drak chrlil v naší blízkosti oheň.

Výlet jsme zakončili rozchodem v největší a nejmodernější nákupní centrum „Galeria Krakowska“. Poté nás čekala už jen dlouhá cesta domů.

Žáci 9. B, 9. C a 9. A

Simona Škaroupková, Yvetta Krejčová a Michaela Čechová