Den stromů se školkou

Mezinárodně uznaný Den stromů se v současné době slaví ve více než 40 zemích světa. Datum však není celosvětově jednotné, neboť doba vhodná pro sázení se v jednotlivých zemích liší.

V České republice připadá tento den na 20. října, protože právě podzim je vhodný termín pro sázení stromů, a zároveň je také časem, kdy jsou stromy nejkrásnější a hrají všemi barvami.

Jelikož naše škola získala z projektu 72 hodin, který probíhal v minulém týdnu, celkem 5 ovocných stromů a 12 keřů, vysadili jsme je se žáky 8. ročníků a dětmi ze dvou znojemských mateřských školek na pozemcích MŠ i naší ZŠ.

Aby ale nešlo pouze o sázení, rozhodli jsme se v rámci kroužku Přírodovědní badatelé připravit pro 2. – 4. ročníky naší školy různé úkoly a pokusy na toto téma. V přírodopisné učebně nám vyrostlo pár stromů, z lavic se vytvořila různá zákoutí a v laboratorní části byla vytvořena tajná chodba, prozkoumávající kořenový systém. Děti pracovaly samostatně a za pomoci programu v tabletech zdárně plnily všechny připravené úkoly.

Dík patří žákyním 9. C a všem osmákům, kteří pomáhali se sázením i s přípravou a organizací stanovišť v přírodopisné učebně.

Na všechny fotografie se budete již brzy moci podívat v naší fotogalerii.

Jarmila Olejníková