Evropský den jazyků v Knihovně rakouské literatury

Tento týden byl na naší škole ve znamení Evropského dne jazyků. Každoročně připadá na 26. září, což bylo letos úterý, nicméně my si ho připomínali už od pondělí. A skončili jsme v pátek. Každý se mu věnoval po svém, což je příznačné, neboť tento den je zároveň oslavou rozmanitosti.

 

Zatímco mladší žáci si ve svých třídách představovali jednu zemi, její zvyky, zajímavosti a jazyk v průběhu celého týdne, ti nejstarší vyrazili na dvouhodinový program do Knihovny rakouské literatury. Nenechte se zmýlit. Nevěnovali se tu jen němčině, ačkoli zde samozřejmě několikrát zazněla. Prostor dostaly i jazyky jiné. A dokonce i ty, o nichž člověk tolik neslyší. A tak se zde recitovala třeba dětská básnička v estonštině. Zpívala se i píseň o polámaných houslích v maďarštině a zabrousili jsme i mimo Evropu a dostali se ku příkladu ke korejštině nebo hebrejštině. Zazněla pak i islandština, latina, ukrajinština, ale i jazyky, jež jsou v mezinárodní komunikaci nepostradatelné jako angličtina nebo francouzština. Dětem se do rukou dostaly slovníky a knihy v různých jazycích, jimiž znojemská knihovna disponuje. Kdo chtěl, mohl se alespoň na chvíli "začíst". 

 

My víme a moc nás těší, že řada našich žáků již třeba anglické knihy čte, někteří ve zjednodušené úpravě, jiní si troufají i na originály. Snad tento program inspiroval alespoň nějakou žákovskou duši, aby nezůstala jen u angličtiny a snažila se osvojit i jazyky další. Protože kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem...

 

E. Budná, B. Krejčí, M. Mouchová, V. Kelčová