Návštěva z Austrálie v 7. D

Dokážete si představit 600 krav na jednom místě? Farmu s tolika zvířaty má rodina Jacka, australského studenta, který nyní rok tráví v České republice a přišel za námi do školy na jedno dopoledne, jelikož v rámci svého výměnného pobytu bydlí u Aničky Jarošové ze 7. D. Právě žáci 7. D mohli tak Jacka vyzpovídat a dozvědět se, že jeho australský život je plný dobrodružství a akce.

Jack běžné vstává kolem čtvrté hodiny ranní a už několik let sedne na motorku a jede na patnáct kilometrů vzdálenou farmu zkontrolovat zvířata, oněch 600 krav. Dohlédne na to, aby měla dostatek vody, sena i trávy a na devátou jede do školy. Samozřejmě ani v Austrálii není legální řídit od takto nízkého věku, ale Jackovi úřady na žádost rodičů udělili výjimku, a za dodržování velmi přísných pravidel již řídí od svých deseti let.

Po škole se kolem čtvrté hodiny odpolední zas vrací na farmu, nasedne na traktor a kromě jiného kontroluje, jestli některý z býků neničí ploty. Že si s býky zkusil už své, vyprávěl i v historce, kdy ho jeden z býků nabral na rohy a přehodil přes plot.

Zajímavostí bylo mnoho. Taky že v Austrálii se jedí klokani, ale musíte jejich maso připravit v pomalém hrnci a dusit alespoň 8 hodin, aby hezky změklo a byla to ta správná mňamka, nebo že právě klokani, ta roztomilá zvířata, která chodíme obdivovat do ZOO, stojí za mnoha havárkami a dokonce i úmrtími v Austrálii. Když na vás totiž zaútočí rozzuřený klokan, není to žádná legrace. A není to legrace ani v případě, kdy vám jen tak omylem skočí do cesty při jízdě autem. Nejedete-li totiž v pořádném bytelném autě, rozmačká ho klokan tak, že může dojít i na nejhorší. Fotky poničených aut po útoku klokany jsme viděli.

Ačkoli je Jackův život mnohem dobrodružnější, než tady v Česku, a naše vlhké a horké léto mu úplně nedělá dobře, doufáme, že si pobyt tady užije a Aničce Jarošové děkujeme za zprostředkování hezkého zážitku.

V. Kelčová, H. Fojtáchová