Návštěva Knihovna rakouské literatury

Ve znojemské Knihovně rakouské literatury mají kavku. Mají tam tedy samozřejmě i Kafku, toho si můžete půjčit domů. Místní kavku ne, na tu si můžete jen sáhnout. Ale je tam. Sedí hned vedle obrázku Franze Kafky jako vtípek milé knihovnice Terezy, která toto oddělení nyní vede. A kromě kavky tam je i Řehoř, nebo taky Gregor, brouk ze slavné Kafkovy povídky Proměna. Verwandlung (Proměnu) v originále si půjčit taky můžete, ale na Řehoře jí nesahejte, na něm jí moc záleží. Prvního brouka jí totiž znevážily malé děti, když jej propůjčila na Den země a ony si ho posílaly mezi sebou, aby obdivovaly jeho proporce. A tak tam dnes sedí už Řehoř Druhý.

Exkurze do Knihovny rakouské literatury, již se zúčastnila 7. D, se nesla v tomto duchu – spousta vtípků a legrácek nenásilně proložených informacemi o těch nejznámějších rakouských osobnostech, kteří buď sami knihy psali, a my si je nyní můžeme na tomto místě půjčit, nebo o nichž se v knihách tohoto oddělení hodně dočtete.

Kromě prohlídky oddělení a knih si děti vyzkoušely i schopnost argumentace, když byly rozděleny do skupin a měly přesvědčit své spolužáky, že publikace, kterou si právě oni na chvíli vypůjčili z oddělení rakouské literatury, stojí za přečtení.

Úvodní setkání se vydařilo a my na ně rozhodně navážeme v následujícím školním roce. Tentokrát se hovořilo ještě především česky, ale na příště slibujeme, že němčiny bude více.

V. Kelčová, H. Fojtáchová