Budiž světlo! A byla tma......v 1. C

V rámci projektového dne jsme se s žáky vypravili do Jihomoravského muzea, kde byl pro nás připraven edukační program „Budiž světlo! A byla tma…“

Myslíte si, že tam byla opravdu tma? Ano, v jeskyních většinou tma bývá, ale lidé, kteří zde žili dříve, si svítili ohněm a lidé dnes používají baterku. V jeskyni se hodí nejlépe čelovka a pak raději ještě jedna náhradní, nezapomeňte na to! Víte, jak se vlastně jmenují lidé, kteří se zajímají o jeskyně? Jmenují se speleologové neboli jeskyňáři a musí mít speciální oděv a výbavu, aby mohli pobývat v jeskyních. V podzemí je velice důležitá bezpečnost, a proto než vůbec jeskyňář vstoupí do jeskyně, musí doma napsat na lísteček své jméno, datum a přesný název jeskyně, do které se bude slaňovat. V případě, že by speleolog měl problémy, ztratil se, budou tak záchranáři lépe vědět, kde ho mají hledat. Jakmile je speleolog pečlivě připraven, může se vydat na průzkum. V jeskyních je spousta objektů k pozorování. My jsme pozorovali Macaráta jeskynního, různé druhy brouků a nejen, že jsme si zopakovali jejich stavbu těla, ale dozvěděli jsme se také, že barvy těchto jeskynních živočichů jsou většinou bílé, oranžové nebo hnědé. Proč? Protože žijí ve tmě. V jeskyních je život velmi pomalý, živočichové se zde pohybují velmi pomalu a také zde i vyrůstají pomalu útvary, které se jmenují krápníky. Krápník může vyrůstat ze stropu nebo ze země, a pokud se spojí dva krápníky proti sobě, vznikne krápníkový sloup. K dalším zajímavým krásám zde patří také nástěnné malby různých zvířat, které pravěcí lidé lovili. Na závěr měli žáci spočítat další jeskynní živočichy a to byli netopýři. Jakmile je vysvobodili opatrně ze sítě, přečetli si, o jaký druh netopýra jde, vše si pečlivě také zapsali. Druhů netopýrů je spousta, přijďte se zeptat dětí do 1. C, jestli vysvobodili netopýra ušatého, netopýra černého nebo třeba netopýra velkého.

Za odměnu, si v muzeu žáci sami koupili drobnost na památku, a když jsme vyšli z jeskyně ven, svítilo nám sluníčko na cestu a tma už nikde nebyla.

Veronika Vrbová, Karolína Pirožková