Velký úspěch našich deváťáků u Cambridge zkoušek

Na začátku školního roku jsme chválili naše deváťáky, když si zkoušeli rozřazovací testy na Cambridge zkoušky a zjistili jsme, že čtvrtina z nich by se mohla přihlásit na zkoušku úrovně B1, která odpovídá úrovni dnešních státních maturit. Nicméně jsme varovali, že jedna věc je zkusit si rozřazovací test a druhá zkoušku opravdu vykonat – pod časovým tlakem, s jistou dávkou nervozity. Musíme však deváťáky znovu pochválit. Všichni naši žáci, kteří se Cambridge zkoušku rozhodli složit, ji složili úspěšně. Ba co víc, získáte-li známku A, je to ukazatel toho, že je vaše úroveň vyšší, než je úroveň zkoušky, již jste skládali. Dostanete tak i certifikát, který tuto vyšší znalost potvrzuje. Takto úspěšných řešitelů jsme měli celou polovinu.

Nejvyšší znalost AJ mezi deváťáky má náš žák původem z Mongolska, Dulguun Dulamsuren, jehož certifikovaná znalost je C1. Nad ní už je pouze certifikát C2, který odpovídá znalosti rodilých mluvčí. Tři žáci dosáhli na certifikovanou znalost B2, která je potřebná chcete-li třeba studovat na univerzitě v zahraničí. Sedm deváťáků má certifikovanou znalost na úrovni B1, což je ona zmiňovaná úroveň státních maturit. A nesmíme zapomenout ani na 5 posledních žáků, kteří složili úspěšně zkoušku úrovně A2, jež je požadovanou výstupní úrovní anglického jazyka na ZŠ v České republice.

Jsou to opravdu skvělé výsledky. Všem, kteří zkoušku skládali, moc gratulujeme a jsme na vás pyšní! Pevně doufáme, že vám body navíc získané za doložení certifikátu v přijímacím řízení na SŠ pomohou k dosažení vašich cílů.

Vyučující anglického jazyka

Pozn. Podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky je možno při studiu cizího jazyka dosáhnout následujících úrovní řazených od nejnižší po nejvyšší možnou: A1 – A2 – B1 – B2 – C1- C2.

Veronika Kelčová