Petr Pavel versus Andrej Babiš a volba prezidenta v 5. C

 

Žáci v 5. C psali slohové cvičení na téma , které vypsala pro děti Česká televize.

 

Pro první stupeň bylo stanoveno téma „Až budu prezident…”

 

Po odevzdání prací žáků nám bylo jasné, že o budoucnost našeho státu se nemusíme příliš obávat.

 

Pokud dětem jejich ideály a nadšení vydrží, další prezident vzejde z řad žáků naší školy. J

 

Posuďte sami.

 

Tereza Paterová

Radomíra Kufová

Já prezident

Až budu prezident, tak se budu stavět za lidi, kteří potřebují pomoc. Taky budu tlačit na sněmovnu, aby rychleji schvalovala návrhy. Budu dodržovat ústavu. Nebudu dělat žádné věci, které by ústava nedovolovala. Amnestii udělovat většinou nebudu. Budu se snažit jednat s ostatními členskými zeměmi EU a NATO. Snažil bych se tlačit na vládu, aby ČR dodržovala podmínky NATO jako třeba 2 % HDP na obranu. Taky bych se snažil snížit nezaměstnanost a inflaci, která nás podle ekonomů ještě chvíli čeká. Snažil bych se vystupovat jako normální a vychovaný prezident. Podle toho, jak by se pohyboval kurz koruny, bych zavedl EURO. Snažil bych se taky spolupracovat s vládou. Snažil bych se chránit ohrožené druhy zvířat. Do pražské ZOO bych chtěl dostat pandy velké. Pak bych se snažil být hlavně aktivní. Nepodporuji manželství stejného pohlaví.

Až budu prezident, tak...

V prvních chvílích bych obdivoval sám sebe, že jsem se sem dostal. Potom bych se seznámil s ostatními důležitými osobami (premiér, ministři, senát...), promluvil bych si s nimi o rozpracovaných projektech, abych věděl, co se děje. Snížil bych státní podporu nezaměstnaným. Otevřel bych brány Pražského hradu. Dále bych podporoval Ukrajinu. Důstojně bych reprezentoval svoji zemi v zahraničí. Sloužil bych vlasti. Zajímal bych se o to, co lidi trápí, a snažil bych se to zlepšit. Obnovil bych kvalitu měny, abych zastavil inflaci. Nepomlouval bych ostatní.

Až budu prezidentka, tak …

Až budu prezidentka, tak snížím všechny ceny, i když je doba zlá. Nějaké peníze, které dostanu navíc, rozdám lidem, kterým to pomůže. Hodným bezdomovcům bych dala práci: dostali by semínka stromů a celé dny by je sázeli, aby jich nebylo málo.

Znamenalo by to pro mě velkou čest. Předem, než vystoupím před lidmi, tak bych si pořádně promyslela, co řeknu. Snažila bych se velmi reprezentovat zemi, ale jako Karel IV. asi nebudu, ale snažila bych se o to. Chtěla bych mít dvě osobní kuchařky. Svoji maminku a babičku, protože ty vaří nejlépe. Doma bych měla dva pejsky, jednu kočičku a želvu, kterou mám už teď. Hodně peněz bych osobně dala nemocným dětem a na ohrožená zvířata. Snažila bych se alespoň trochu srovnat situaci s Ruskem a Ukrajinou. Donutila bych lidi, aby třídili odpad a co nejméně používali auta a aby nejčastěji používali hromadnou dopravu.