Exkurze Znojmáků do Prahy aneb Kurz „moravštiny“ pro Pražáky

„Hele, šalina!“ „To není šalina, to je tramvaj.“ Asi nejčastější věta rezonující včera naší třídou. Společně s 9. A jsme zažili den plný adrenalinu a dobrodružství. První adrenalinová situace nastala už brzy ráno před školou. Pokud totiž chcete mít v autobuse ta nejlepší místa, musíte přijít včas. Podařilo se, ještě před stanoveným termínem jsme byli všichni na místě, což zvedlo náladu zúčastněným paním učitelkám i nám, pětka bude naše! Další pozoruhodnost hned kousek za Znojmem – bílý poprašek na trávě i stromech. „To je sníh?“

Krátce na to už nás čekal první cíl, kterým bylo Národní muzeum. Protože jsme nepodcenili přípravu, poznali jsme ho na první pohled. Nejvíce jsme se asi těšili na výhled z kupole, opravdu stojí za to! Stejně jako známá kostra plejtváka obrovského. Ale v přírodovědné sekci jsme narazili i na zvířata, která jsme doposud neviděli ani ve filmech. Každý si určitě našel, co ho zaujalo, ať se jednalo o přírodu, dějiny, či architekturu.

A pak už přišlo to, na co jsme se těšili nejvíce. Výstava, jakou svět neviděl! Lépe řečeno Neviditelná výstava. To je opravdu zážitek. V naprosté tmě se pouze za pomoci hmatu a sluchu orientujete v prostoru – hledáte spotřebiče v kuchyni i v koupelně, jdete po ulici, přejdete můstek v lese, zkoumáte a poznáváte umělecká díla. A to vše s pomocí nevidomých průvodců, kterých se na závěr v baru (vše v naprosté tmě) můžete na cokoliv zeptat. Otázky padaly zajímavé: Jaké se Vám zdají sny? Co děláte, když zabloudíte v lese? Jak to děláte na záchodě? Jezdíte na kole? Pokud chcete znát odpovědi a vyzkoušet mnohem víc, určitě navštivte Neviditelnou výstavu.

Když v předvánočním období zavítáte do Prahy, určitě vás nadchne i vánoční atmosféra. I my jsme obdivovali adventní trhy na Staroměstském náměstí. Ale tolik lidí u nás ve Znojmě nepotkáte ani za týden. Po setmění už jsme se jen vydali na zpáteční cestu k autobusu. Musím přiznat, procházka večerní vánoční Prahou je opravdu zážitek.

Celý den jsme si moc užili. Některé záhady ale zůstaly nevyřešeny: Jeden náš spolužák, kterému celý den vůbec nebyla zima, i když nebyl dostatečně oblečený, dnes nepřišel do školy. Cesta zpět byla mnohem hlučnější než cesta tam. A mnohé jiné. Výlet jsme si užili, a snad poprvé dokonce dostali pochvalu za slušné chování.

Nadšení cestovatelé z 9. D