5 Američanů, 1 Brit a jedna Češka z Anglie na ZŠ Pražská

Alex, Elise, Eva, Will, Pranav a Mike. A taky Magda. Povedlo se. Šest rodilých mluvčí a jedna Češka žijící dlouhodobě v zahraničí se nakonec opravdu sešli pod jednou střechou na ZŠ Pražská. Pět mladých Američanů, absolventů amerických vysokých škol, kteří nyní učí na rok na českých středních školách, a na část programu i jednoho Brita, velmi milého důchodce, který přijel navštívit rodinu své české přítelkyně Magdy ve Znojmě, přivítali žáci 7. D a 8. A v rámci pátečního projektového dne v naší škole. A užili si je hned na několik způsobů.

Ptali se na důvod pobytu v České republice, poznávali jejich rodinu, koníčky a taky tu část země, odkud pocházejí. Nasmáli se u společných her, povídali si na různá témata v rámci „mingle“ aktivit, udělali si test slovní zásoby americké a britské angličtiny a na závěr se taky něco dozvěděli o svátku, který Američané již tento čtvrtek oslaví. Jestli nevíte jaký, nechte se překvapit. 7. D a 8. A si jej po americkém vzoru nyní zkusí taky tak trochu oslavit a dají vám o tom ještě vědět.

Závěr dne potom patřil dobrovolníkům z řad našich žáků, kteří chtěli s Američany strávit delší čas a poznat je blíž v atmosféře neřízených aktivit při procházce Znojmem. Byl prostor na osobní rozhovory na témata, která děti zajímala, ale třeba i na ochutnávání české kofoly. O těch nejvýznamnějších památkách Znojma, které jsme míjeli, vždy děti něco krátce naší návštěvě pověděly. A i když nám pršelo, bylo to moc fajn.

Poděkování patří nejen všem rodilým mluvčím a paní Magdě za jejich ochotu strávit ve svém volnu čas s dětmi naší školy, ale právě i žákům 7. D a 8. A za jejich zápal a aktivitu během celého dne. V neposlední řadě děkujeme vám všem, kteří jste pro nás nachystali pohoštění. Díky němu jsme se mohli my všichni blíž poznat s bábovkou v jedné ruce a jednohubkou v té druhé. Chutnalo nám! A užili jsme si to opravdu moc!

 

Více fotografií k projektovému dni s rodilými mluvčími naleznete brzy ve fotogalerii.

 

Veronika Kelčová, Markéta Lengálová, Martin Moravec