Výlet do Vídně z pohledu žáka ze 7. B

Ráno v 7:15 jsme měli sraz před školou, kde nám paní učitelky zkontrolovaly doklady, předaly instrukce k výletu a následně jsme se všichni vydali na zastávku, kde na nás čekala paní průvodkyně, a vzápětí přijel i autobus. Jakmile byla Vídeň na obzoru, začala komentovaná prohlídka snad všeho, co jsme cestou míjeli.

První zastávkou se stalo centrum OSN, ale než jsme mohli do komplexu budov vstoupit, museli jsme projít důkladnou kontrolou jako například na letišti. Prohlídka probíhala v anglickém jazyce, to nám ale nezabránilo dozvědět se spoustu nových a zajímavých informací. Kromě základních údajů o fungování organizace jsme mohli spatřit repliku Tutanchamona, která byla OSN věnována Egyptem, nebo například Nobelovu cenu míru z roku 2005 a malý kousek meteoritu.

Poté jsme se přesunuli do centra Vídně, kde jsme zhlédli různé památky, ke kterým nám paní průvodkyně říkala spoustu zajímavostí. Jelikož byl v Rakousku den po naší návštěvě státní svátek, viděli jsme u Hofburgu přípravy na vojenskou přehlídku. Jeden voják si se mnou dokonce plácl.

Třetí a poslední zastávka byla zoo, která leží vedle zámku Schönbrunn. Než paní průvodkyně stačila zakoupit lístky pro naši prohlídku, stihnul jsem si najít kamaráda. Byl to starší pán, který seděl vedle nás na lavičce, a já se s ním bavil německy. Jmenoval se Marcel a bylo mu 70 let. To byla alespoň konzervace! I jeho oblíbené jídlo nám řekl! Jakmile jsme všichni dostali lístky, vběhli jsme do zoo a svět byl náš. Zoo byla plná zajímavých zvířat. Nejvíce mě zaujal nosorožec, panda a lední medvěd.

Když prohlídka skončila a my vyrazili směrem k autobusu na cestu domů, potkali jsme pána, který byl celý zlatý a dělal sochu. Někteří z nás mu do klobouku hodili nějaké drobné a pán se s námi vyfotil. Najednou hop a byli jsme na nádraží, cesta domů byla zahájena. Do Znojma jsme okolo osmé hodiny.

Moc děkujeme paní učitelce Tripalové a Mouchové, které to s námi zvládly na jedničku.

BYL TO BEZVA DEN!

Václav Křenecký, 7. B