Příběh knihy 2022

Cestou do Brna obvykle míjíme Rajhrad bez povšimnutí. Tentokrát sedmáci a osmáci udělali výjimku a zamířili přímo do Rajhradu, respektive do Památníku písemnictví na Moravě umístěného v benediktinském klášteře. Tento klášter je nejstarší (11. století) a vlastně jediný mužský klášter na Moravě. Dodnes zde žije a v duchu benediktinského mota (Ora et labora) i pracuje šest mnichů.

Nás ale nejvíce zajímala historie vzniku písma, slyšeli jsme úryvek Proglasu ve staroslověnštině. Viděli jsme nejstarší knihy uchovávané za přísných podmínek v trezoru. Nejstarší z nich pochází z počátku 10. století, byla napsána ve Francii a váží 32 kg.

V klášterní knihovně z 18. století, ve které se nachází 18 000 svazků (celkem v klášteře 80 000), jsme se s knihami zabývali prakticky. Prozkoumali jsme typy vazeb, části knihy – desky, hřbet, předsádka – a dozvěděli jsme se, před čím je třeba knihy chránit.

Seznámili jsme se s příběhem knihy od jejího zrodu až do současnosti. Viděli jsme skriptorium s mnichem zapisujícím noty ptačím perem na pergamen. Zopakovali jsme si znalosti týkající se výroby pergamenu, vynálezu knihtisku a mnoho dalšího. Dokonce jsme si na některé vzácné knihy mohli sáhnout, objevili jsme tajné schodiště a šokovala nás informace, že desky knih se vyráběly i z lidské kůže.

7. A, 7. D, 8. B, 8. C a tým češtinářek