Post Bellum - Příběhy našich sousedů

Historie je příběh plný pohnutých osudů a dějinných zvratů. Nejsou to jen stránky v dějepisu nebo historické literatuře. Za tím vším jsou osobní příběhy lidí, kteří nám mohou poskytnout své vzpomínky jako možnost poučit se a pochopit souvislosti mezi jednotlivými událostmi.

Nezisková organizace Post Bellum takovou možnost dětem a učitelům nabízí. Je jí projekt Příběhy našich sousedů.

S velkým nadšením se tým dětí naší školy koncem ledna zapojil do této výzvy ve složení: Adéla Vlahová a Jakub Soviš z 9. C, Petr Krotký a Vojtěch Dvořák z 8. D.

Úkolem dětí bylo najít pamětníka, který by byl ochoten vyprávět svůj příběh. To se dětem podařilo. Setkaly se s paní Danuší Machoňovou. Vyprávěla jim o dětství během druhé světové války a o svém působení ve skautu, které nepřerušila ani v době perzekucí.

Krátce po setkání byla realizována nahrávka rozhovoru, na který si děti připravily otázky a okruh témat, které je zajímaly. Práce pokračovala tvorbou scénáře a vybíráním znělek a hudby a následným workshopem v Českém rozhlasu v Brně. Zde za pomoci reportérky byla nahrávka profesionálně upravena.

Posledním krokem ke splnění celého zadání byla příprava prezentace, která by pamětníkův životní příběh představila veřejnosti.

Závěrečná prezentace se konala 14. června v centru Louka, kde tým našich dětí získal krásné druhé místo. Výsledky své práce tu předvedlo dalších devět týmů ze základních škol nejen ze Znojma, ale také z Olbramovic a Jevišovic.

Z umístění máme obrovskou radost, ale ještě víc nás těší, že děti dokázaly najít cestu k historickým událostem prostřednictvím reálného životního příběhu a mohly si tak uvědomit, jak moc důležitá je mezigenerační komunikace. Že obohacuje všechny generace napříč společenskými tématy a života vůbec.

Moc ráda jsem děti na této cestě doprovázela.

Mgr. Yvetta Krejčová, učitelka dějepisu