Jmenuji se Orel

Pokud chcete vést děti k lásce ke zvířatům, tak toto je skvělá možnost. Úplně jsme se ponořili do krásné a poeticky laděné knihy Jmenuji se Orel, která s lehkým humorem a poezií vypráví drobné hravé příhody viděné očima slepice, která má velkou dávku odvahy a která se díky vysvobození z klecového chovu dostala na svobodu a poznává svět.

Vidí slunce, může roztáhnout křídla, zažije lidské pohlazení, přátelství, svobodu. Každodenní maličkosti, které často unikají i naší pozornosti. Zdůrazňuje nutnost hledání dobra a krásy, ukazuje hodnotu svobody a přátelství. Jak důležité v životě je, kam jdeme a s kým, a jak důležitou roli hraje v životě každého z nás štěstí, koho potkáme, kde se narodíme, kdo nám dá možnost a kam se dostaneme.

Kniha získala nominaci na cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku 2020, napsala ji Romi Grey a ilustroval Ondřej Smeykal (český výtvarník a muzikant), který nám knihu a pracovní sešit osobně věnoval. Snad vás Orel pobaví a rozněžní tak, jako nás. Snad také stihne doručit poselství o životě zvířat, která bývají skrytá za zdmi velkochovů a neznáte je jako typické domácí mazlíčky. Možná Orel dokáže přispět ke změně jejich mnohdy nelehkého života. Moc bychom si to s dětmi přáli.

Tuhle super vtipnou pohádku Jmenuji se Orel hraje i Divadlo Kampa Praha, jedná se o představení napsané na motivy této knihy.

 

Marcela Přibylová a děti ze 4. C