Návštěva Science centra VIDA

Projet se na kole na visutém laně, točit se dokola v místnosti, která rotuje 7200krát rychleji než planeta Země, vyrobit si vlastní elektřinu nebo změřit reakční čas. To vše a mnohem víc mohli žáci šestých tříd v Science centru VIDA v Brně, kam se společně vydali v rámci celodenní exkurze. Kromě stálých exponátů byly pro děti připraveny vzdělávací programy Chytřejší než Holmes nebo Cesta do nitra Země. Za zdárné splnění všech úkolů čekaly na ty nešikovnější a nejrychlejší badatele truhličky s malým pokladem uvnitř.

Někteří na závěr, jiní hned na začátku dne také obletěli svět na křídlech ptáků, a to téměř doslova. Unikátní 3D film se stejným názvem se totiž díky nejmodernější a ultralehké technice točil opravdu kamerami umístěnými na tělech ptáků a divák tak měl před sebou přesný obraz toho, jak náš svět během ptačího letu vypadá.

My sice netušíme, kolikrát naše děti za pobyt v science centru řekly: „VIDA, to jsem nevěděl!“. Víme ale přesně, že odjížděly domů nadšené a plné dojmů. A to nejen ze všeho, co mohly zažít v science centru, ale i proto, že strávily čas mimo prostor školy, aktivitami, které je baví, ve společnosti spolužáků a kamarádů napříč ročníkem. I z tohoto důvodu bychom v příštím školním roce chtěly na tuto exkurzi navázat a pro nové sedmé ročníky opět nějakou společnou exkurzi naplánovat.

třídní učitelky Monika Tomaštíková, Kateřina Tripalová, Jarmila Olejníková, Veronika Kelčová a paní asistentka Hana Fojtáchová