David Stypka - Kříž

Aniž bychom se s paní asistentkou Lenkou domlouvaly, téměř současně jsme vyslovily název této písničky, když jsme hledaly, co vlastně budeme letos v hudebním kroužku s dětmi nacvičovat.

Tento zpěvák už bohužel není mezi námi, zemřel vloni ve věku 41 let a patřil k nejoriginálnějším a nejtalentovanějším hudebním autorům a interpretům v Česku. Vystupoval s kapelou Bandjeez a spolupracoval také s dalšími osobnostmi české kulturní scény. Získal řadu ocenění, poslední byla Cena Anděl 2017 za interpreta roku a ani zčásti nestihl vyčerpat talent, jenž mu byl dán. Naplňoval slovo umělec tím, že byl schopen překročit hranice běžné popkultury. David Stypka patřil mezi kultivované písničkáře a nebyl to jen písničkář, byl to vizionář. Pro nás je Kříž píseň, která se nám vybaví, když se řekne David Stypka. Věříme, že ještě prokáže svoji hloubku a že její síla jen tak nevyprchá.

Písnička Kříž pro nás byla velkou výzvou, kterou jsme zakončili v nahrávacím studiu. Spojením dětských hlásků s hlasem paní asistentky Lenky Šťavové vzniklo něžné a originální podání této písničky. Moc nás těší počet zhlédnutí (za čtyři dny bylo 1000 zhlédnutí na Youtube a přes 1000 na Instagramu) a opravdu velké množství ohlasů a krásných komentářů, které sklízíme za tuto verzi písničky na internetu. Nejvíc nás ale potěšilo poděkování a dopis od maminky Davida Stypky, Marie Stypkové, kterou naše video s písničkou jejího syna moc potěšilo a dojalo.

Říká se, že každý si neseme svůj kříž. Písnička vyjadřuje myšlenku, jak najít cestu k osobní spokojenosti. Že svá břímě si s sebou často táhneme zcela dobrovolně. Než abychom vystoupili ze své komfortní zóny, raději sami sebe klameme. Hledáme důvody, proč věci nejdou, a přitom často stačí přiznat si svůj problém, čelit mu a rázem je po něm.

Moc jsme si tuto píseň oblíbili pro nádherný text a krásnou melodii. Čím déle ji známe, tím více se nám líbí, a tím raději ji zpíváme. Jsme rádi, že můžeme poselství této písničky předávat dál. Možná, že ten kříž, co ty víš, tak velký, jak velký si vymyslíš…

https://www.youtube.com/watch?v=SY7TEX4Dvj0

Marcela Přibylová, Lenka Šťavová, Kačka Čírtková a děti ze 4. C