Reflektor ohrožených zvířat

Na světě zaznamenáváme stále rychlejší pokles populace mnoha druhů zvířat a rostlin. Všechny rostlinné i živočišné druhy mají velkou hodnotu pro přírodu i pro člověka a zásadně přispívají k harmonickému fungování naší planety. Proč jsou zvířata v ohrožení a jak jim můžeme pomoci?

Pro práci s tímto tématem jsme měli na výběr (bohužel) opravdu velké množství ohrožených druhů zvířat. Vybrali jsme dvacet zvířat, na kterých jsme si vysvětlili závažnost tohoto celosvětového problému a pokusili jsme se pochopit důležitost environmentálního myšlení a šetrného chování člověka k přírodě. Vyhledali jsme na internetu všechny zadané informace o důvodech ohrožení vyhynutí jednotlivých druhů uvedených na pracovních listech, k tomu jsme potřebovali znalosti o způsobu a podmínkách jejich života, které jsme tímto přirozeně získali. Zamysleli jsme se nad tím, co by dokázalo pomoci k jejich záchraně, prohlubovali jsme naše environmentální postoje a přírodovědné znalosti přispívající k ochraně přírody. Uvědomění, že za těmito problémy stojí především chování člověka.

S obsahem pracovních listů jsme se zabývali v předmětu přírodověda, který se prolínal s předmětem informatika, pracovali jsme s vyhledáváním konkrétních informací na internetu. Se svými poznatky jsme seznámili ostatní spolužáky, vyhodnotili jsme svá zjištění a nápady. Z vypracovaných listů jsme vytvořili dvě knihy. Jednu s ohroženými zvířaty světa a druhou s ohroženými zvířaty České republiky. Vše jsme umístili na nástěnku v prostorech školy, abychom alespoň takto upozornili na tento závažný celosvětový problém. Jako příloha jsou dvě videa, vytvořená na míru k tomuto tématu, která slouží jako významná část projektu. Věnovali jsme pozornost závěrečnému hodnocení a diskuzi, seznámili jsme se se všemi poznatky, které jsme zjistili o zadaných zvířatech a vyhodnotili jsme závažnost této problematiky.

Jaké jsou příčiny ohrožení živočišných druhů, co se s nimi dá dělat, a proč by to mělo zajímat každého?

Odhadované tempo aktuálního vymírání zvířecích druhů je 1 000 krát až 10 000 krát vyšší ve srovnání s tím, než jak by k němu docházelo přirozenou cestou. Může za to především silný vliv lidských zásahů do přirozeného fungování přírody. Například jde o nadměrný lov (pytláctví) kvůli luxusním surovinám nebo lhostejné odlesňování, které ponechává bezradná zvířata napospas predátorům a nedostatku potravy. Pokles populací těchto druhů v naprosté většině zavinil člověk. Kvůli lidské chamtivosti a bezohlednosti již z povrchu Země zmizelo nepočítaně živočišných druhů. Vymírání pokračuje. I přes snahu ochranářů je stav mnoha druhů kritický. Šance na záchranu některých druhů je minimální. Existuje seznam ohrožených zvířat, jedná se o smutný přehled, který by každý měl vidět. Tzv. Červený seznam (Červená kniha), na který se řadí ohrožené druhy dle stupně ohrožení.

Zhlédněte naše videa:

https://www.youtube.com/watch?v=CXgST-nOzrQ

https://www.youtube.com/watch?v=jaC_rGZFTp8

Marcela Přibylová, Petra Podsedníková a děti ze 4. C