Malí badatelé

V úterý nás navštívily děti z Mateřské školy Pražská, aby se v naší přírodopisné učebně dozvěděly něco o zvířatech. Akce začala po desáté hodině dopoledne. Žáci navštěvující badatelský kroužek čekali na děti se zajímavým programem.

Každý žák si vzal dva malé předškoláčky, se kterými následně pracoval. Usadili jsme se ke stolům a spolu s dětmi začali plnit pracovní listy. Připravené byly i hry a soutěže na tabletech či interaktivní tabuli, kterou si děti doslova zamilovaly. Když jsme vše dodělali, přešli jsme do zadní části třídy. Tam na nás čekaly lupy, kterými si děti zblízka prohlížely například hadí kůži, brouky, motýly a mnoho dalších zajímavých věcí. O kus dál děti zkoumaly pod mikroskopem blechu, veš nebo motýlí křídlo. K vidění byly i kostry různých živočichů a kůže z divočáka. Nechyběla ani živá zvířata. Po prohlédnutí zadní části třídy se dvě naše žákyně vydaly pro strašilky, které si mohli malí předškoláčci následně nechat dát na ruku. Kupodivu byli odvážní a to podivuhodné zvířátko se všem moc líbilo.

Pak ale začala ta nejzábavnější část. A to bylo zapalování bublin. I když to možná zní děsivě, tak to vůbec nepálí. Každému z dětí jsme vždy před pokusem namočili ruku až po loket. Do dlaně si nabraly trošku bublin. Potom přišla paní učitelka Olejníková a pomocí špejle bubliny zapálila. Na dlani se objevil na pár vteřin plamen, který následně zmizel. Děti byly opět odvážné a většina si tento ,,kouzelnický trik” vyzkoušela.

Tímto program skončil. Tento den byl sám o sobě moc krásný a s dětmi byla legrace. Už se těšíme na příští týden, kdy budeme s dětmi zkoumat lidské tělo.

Klára Polášková (9. B) a žáci z badatelské kroužku